Pranje možemo nazvati procesom uklanjanja prljavštine koja se nataložila na površini vozila kroz određeno vremensko razdoblje. Obično svog ljubimca operemo jednom tjedno ili jednom u dva tjedna. Ne samo da je pranje važno za cjelokupni izgled i kvalitetu održavanja, već je i samo kretanje u prometu sigurnije i jednostavnije, a  da ne spominjemo osmijeh na licu dok se vozimo u svježe opranom automobilu.

Ovdje ćete dobit uvid u prednosti korištenja pretpranja, koja je razlika između kvalitetne rukavice za pranje i klasične spužve, zašto je važna metoda pranja sa dvije kante, kad koristiti rukavicu od mikrofibre, kako učinkovito oprati i isprati vanjske površine, kako jednostavno osušiti vanjske površine, koja je prednost ručnika za sušenje u odnosu na klasičnu jelenju kožu itd…

Metode i proizvodi za sigurno pranje moraju biti primijenjeni kako bi se izbjeglo nanošenje mikroogrebotina, jer se one sa vremenom povećavaju i kroz kratko vrijeme bitno narušavaju izgled vozila i vaš će lak izgledati izblijedjelo i biti pun “ožiljaka”. Ne samo da je takav izgled razočaravajuća pojava za vlasnika, nego će loš lak i značajno umanjiti vrijednost prilikom prodaje vozila.

VAŽNOST I  PREDNOSTI PREDPRANJA 

PS 00

Sloj prljavštine na automobilu je talog koji nastaje prilikom svakodnevne upotrebe u različitim vremenskim uvjetima. Što je više prljavštine prisutno, to je veća šansa da ćemo prilikom pranja nanijeti mikro ogrebotine na površini koju čistimo.

Najjednostavniji način da minimiziramo nastanak takvih oštećenja je da što više prljavih čestica uklonimo prije samog kontakta sa površinom. Tu nam uvelike pomaže sredstvo za pretpranje u obliku aktivne pjene. Karakteristika takvih proizvoda je stvaranje debelog sloja pjene koji prijanja za površinu vozila i odiže čestice prljavštine kako bi ih mogli sigurno ukloniti ispiranjem.

Koristeći ovakav način bezkontaktnog pranja, šanse da nastanu ogrebotine prilikom pranja su značajno umanjene. U svakom slučaju, aktivnu pjenu je najbolje nanijeti na suhu površinu te dopustiti da se otopi i na taj način učinkovito odradi svoj posao.

Pogledajte proizvode aktivne auto pjene “snow foam”

METODE I PROIZVODI ZA RUČNO PRANJE

PS 01

Tradicionalne spužve nisu više poželjan alat kvalitetne brige za vozila i to zbog dobrog razloga: spužva je konstruirana od ćelija otvorenog tipa koje prljavštinu zadržavaju na površini. Na taj način prljavština biva neprestano povlačena po površini za vrijeme pranja. Te čestice prljavštine ostavljaju ogrebotine po tijelu vozila – što je čestica prljavštine veća, to je ogrebotina uočljivija.

Da bi minimizirali nastanak takvih oštećenja, potrebno je koristiti kvalitetnu rukavicu za pranje i blagi šampon u kombinaciji sa metodom za pranje “dvije kante”.

Rukavice za pranje su omiljen i nužan alat auto entuzijasta. Obično se stavljaju preko ruke i imaju gumenu pasicu preko zgloba. Na taj način je ruka opuštenija tijekom pranja i također se smanjuje mogućnost da će skliznuti i pasti na pod.

Postoje dva tipa rukavica: od mikrofibre i od prirodne vune (ovčje ili merino). Zbog svog sintetičkog sastava, rukavice od mikrofibre su jednostavne za održavanje – većina ih može biti strojno prana i onda jednostavno ostavljena da se prirodnim načinom osuši. S obzirom na to da su načinjena od dugih vlakana, odličan su odabir – duga vlakna uklanjaju prljavštinu i istovremeno ih zarobljavaju unutar vlakana, što minimizira nastanak ogrebotina. Rukavice od prirodnih vlakana su također izrazito popularna zbog vrlo mekanih vlakana (pogotovo rukavice od merino vune) i također zbog dužine vlakana kvalitetno uklanjaju prljavštinu zarobljavajući je kako bi rizik oštećenja bio minimalan. Ipak zbog te činjenice da su načinjene od prirodnih vlakana, delikatnije su i zahtijevaju bolju brigu. Ne smiju se strojno prati i zavisno od dužine vlakana, mogu zahtijevati i povremeno češljanje. Također, ukoliko se nepravilno ne održavaju, bivaju podložne degradaciji materijala i truljenju.

Prilikom odabira šampona vodite računa da odaberete onaj koji dovoljno snažan da na siguran i učinkovit način ukloni prljavštinu sa površine, a istovremeno da je dovoljno blag kako ne bi unazadio postojeću zaštitne slojeve na automobilu (vosak ili sealant).

Provjerena metoda pranja sa dvije kanta je izvrstan način da minimizirate nastanak ogrebotina za vrijeme pranja vozila. U jednoj kanti je mješavina vode i šampona kojom ćete prati, dok je u drugoj samo voda koja služi za ispiranje rukavice za pranje.

Poželjno bi bilo imati i dva ocjeđivača, popularno nazvanih “grit guard” koje ćete položiti u dno svake kante. Trljajući rukavicu za pranje o grit guard, oslobađate čestice prljavštine zarobljene u vlaknima koje će potonuti na dno kante. Sam grit guard stoji na četiri noge od plastike punog profila, što spriječava vrtloženje vode prilikom ispiranja, te se čestice prljavštine sa dna kante neće opet prihvatiti za rukavicu.

Četke za otvore, rešetke branika, znakove i teško dostupne dijelove također su alat koji preporučujemo prilikom pranja. Prtljažnik, poklopac motora i unutarnji dijelovi vrata su neki od prostora gdje se ne preporučuje korištenje rukavice za pranje. Razlog je očit, dodatan pritisak rukavicom na ta mjesta koja su posebno prljava povećava rizik od nastanka ogrebotina. Četka ili kist je mnogo bolja opcija jer dopušta tretiranje i tvrdokornije prljavštine bez primjenjivanja mnogo pritiska. Četke i kistovi su također podobniji za korištenje u kutovima i oko sitnijih dijelova kao što su emblemi i rešetke branika.

Kod odabira četki, uvijek se odlučite za mekana, prirodna vlakna, okružena plastičnim okvirom (rame četke gdje se veže za ručku koja drži vlakna).  Metalni okviri su tvrđi i zbog toga je veća mogućnost da će prouzročiti ogrebotine ukoliko dođu u kontakt sa automobilom. Različite veličine četki su dobrodošle, jer će neka područja biti manja i zahtijevati će manje četke, dok sa druge strane čišćenje unutarnjeg dijela vrata sa premalom četkom će uzeti mnogo vremena!

Pogledajte proizvode rukavica i šampona za pranje

SUŠENJE

PS 02

Tradicionalno prihvaćena metoda sušenja automobila nakon pranja je upotreba prirodne jelenje kože. Dok je jelenja koža učinkovita, jer je prirodan proizvod, zahtijeva mnogo pažnje oko održavanja i ako se ne brine propisno o njoj, početi će degradirati. Sintetičke kože za sušenje su predstavljene u pokušaju da uklone nedostatak jelenje kože (preranog starenja), ali su sve imale nedostatak, bile su manje učinkovite kod upijanja vode i ostavljale su tragove na laku i prozorskim staklima.

U posljednjim godinama, predstavljanje ručnika za sušenje je revolucionaliziralo proces sušenja automobila. Mnogo lakši za pranje i sušenje (obično su perivi u perilici za rublje!), mnogo robusniji i traju duže, većina auto entuzijasta se okrenula upotrebi ručnika za sušenje.

Postoje dva tipa ručnika za sušenje: ručnici od mikrofibre i waffle weave ručnici za sušenje.

Ručnici od mikrofibre se koriste se već duže vrijeme za uklanjanje tragova politure sa laka i bufing prirodnih carnauba voskova. Mikrofibra ručnici su podijeljeni u razrede po gramima težine na metar kvadratni (GSM), što više grama po metru kvadratnom to je ručnik deblji. Najkvalitetniji primjerci su načinjeni od poliester/poliamid mješavine – što je veći udio poliamida, to će biti mekaniji ručnik. Što je veća prosječna gustoća, to će ručnik moći upiti više vode. Tkana vlakna imaju podijeljene vrhove kako bi stvorile bolje hvatanje i prijanjanje. Ručnici za sušenje od mikrofibre su općenito deblji nego mikrofibra ručnici za opću upotrebu i vrlo mekani na dodir, međutim poneki će zahtijevati nekoliko pranja prije upotrebe kako bi spriječili njihovo “linjanje” (gubitak vlakana) – problem koje je posebno primjetan prilikom sušenja automobila tamnijih lakova, posebno ako je ručnik za sušenje bijele boje.

Waffle weave ručnici su također načinjeni od poliester/poliamid miksa, ali su vlakna tkana kao pique (polegnuto). Doslovce izgledaju kao da su izglačana. Upijajući “odjeljci” na ručniku kreirani waffle udubljenjima znače da ručnici imaju svojstvo upijanja velikih količina vode. Međutim, kada su suhi, manje su podatni na dodir od mikrofibra ručnika i to može obeshrabriti pojedince da ih koriste zbog straha od oštećenja površine. Međutim, ukoliko se pravilno koriste, waffle weave ručnici za sušenje su visoko učinkovita i vrlo popularna opcija.

Pogledajte proizvode od mikrofibre

Odgovori