ODABIR ZAŠTITE LAKA

Nakon čišćenja i poliranja sve lakirane površine bi trebale biti zaštićene ili kvalitetnim carnauba voskom ili sintetičkim polimernim sealantom ukoliko želite zadržati besprijekoran izgled laka.

Zaštita dolazi u obliku prirodnog carnauba voska, sintetičkog polimernog sealanta ili kombinacije tih dvaju zaštita, i definira se kao barijera koja se veže na površinu vašeg laka kako bi ga štitila od svakodnevne prljavštine, industrijskih otpadnih kontaminanata, biljne smole, ostataka insekata, ptičjeg izmeta i UV zračenja. Očito, koji god način zaštite odaberete, kroz neko vrijeme će biti podložna vanjskim utjecajima te će se degradirati. Kao takva, sa vremenom će nestati te će ponovna aplikacija biti nužna kako bi zadržali visoki nivo zaštite vozila.

Svi tipovi zaštite stvaraju nevidljivi sloj na površini koji odbija vodu i kontaminaciju. Taj vodoodbijajući efekt ili hidrofobnost očituje se u sposobnosti da voda koja dolazi na površinu odmah sklizne ili se formira u kapljice na površini zaštite te se vrlo lako mogu ili otpuhati ili ukloniti. Prirodni carnauba voskovi su izuzetno hidrofobni i imaju veću sposobnost odbijanja vode od sintetičkih polimernih sealanata. Kao rezultat, površine zaštićene voskom prilikom vlažnog vremena formiraju kapljice vode na površini koje onda lako kliznu sa laka, dok sealanti kreiraju mnogo skliskiju površinu te manje hidrofobnu i voda sa njih mnogo brže i lakše otječe. Obje karakteristike su značajne za visoki nivo zaštite laka. Suprotno tome, ako voda samo “sjedi” na vašem laku bez formiranja kapljica ili otjecanja, to znači da imate ili slabu ili nikakvu zaštitu površine.

Kao što je već spomenuto, zaštita laka dolazi u tri različita oblika koji nude različite razine sjaja, reflektivnosti boje, klizavosti i izdržljivosti. Ukoliko ste novi u svijetu detailinga i posjetili ste sve vodeće detailing forume možda ste ostali zatečeni značenjima raznih opcija prilikom izbora zaštite lakiranih površina. Kao dodatak, vjerojatno je da ste se iznenadili širokim izbor zaštita koje su dostupne. Različiti tipovi zaštite na različit način utječu na izgled laka vašeg vozila, pa ćete iz daljnjih objašnjenja moći lakše odlučiti koji oblik zaštite vam najviše odgovara.

PRIRODNI CARNAUBA VOSAK DOBIVEN OD BRAZILSKE VRSTE PALME

Z 00

Carnauba vosak je dobiven od vrste palminog drveta koje raste u Brazilu i prirodno je najtvrđi, najčišći i najtransparentniji vosak. Mnogi vlasnici show car vozila i auto entuzijasti koriste upravo prirodni vosak, zbog činjenice da carnauba daje bogatiji, tamniji, sjajniji izgled od bilo kojeg drugog završnog proizvoda, pogotovo kad se koristi na tamnim vozilima.  Sloj carnauba voska uvijek lijepo odbija vodu i formira kapljice vode na površini i može pomoći pri maskiranju manjih defekata na laku. Nedostatak je njegova prilično kratka trajnost.

Suprotno od prirodno dobivenog carnauba voska, sintetički polimerni sealanti su proizvod moderne tehnologije i obično ih čine vrlo kompleksne formule. Trajniji od prirodnih voskova daju ultra klizav, izdržljiv izgled I dužu zaštita površine. Međutim, krajnji izgled je općenito manje sjajan i oštriji je nego onaj koji daje carnauba vosak i veće su šanse da dodatno naglasi postojeće defekte na laku, prije nego što će ih maskirati.