Čišćenje motornog prostora nije često niti omiljeno kod vlasnika vozila. Ili zato što se čini kao izazovan i kompleksan posao ili zbog toga što bi na taj način mogli prouzročiti štetu na njegovim komponentama. Sa druge strane, čist motor i motorni prostor će dodati vrijednost prilikom prodaje vozila i također servisiranje učiniti jednostavnijim. Ovdje ćete pročitati malo više o osnovnim metodama i načinu na koji ćete učinkovito i sigurno ukloniti prljavštinu i masnoću sa motora i motornog prostora.

Za početak, budite sigurni da je motor u potpunosti ohlađen prije nego što krenete u zaštitu njegovih komponenti. Budite sigurni da ste zaštitili sve osjetljive komponente motora od izloženosti vodi. Pri tome mislimo na usis zraka, ECU (električni kontrolni sklop), konektore akumulatora, električne svjećice, kućište alarma, konektore svjetala (ne želite da se voda skuplja unutar kućišta svjetala) i sve ostale osjetljive komponente za koje ne želite da dođu u doticaj sa vodom. Kad prekrijete osjetljive komponente možda nećete imati savršenu površinu nakon čišćenja, ali je bolje da ih zaštitite nego da riskirate da dođu u kontakt sa vodom.

Poznato je da motorni prostor lako postane prljav i mastan. Na tržištu postoje proizvodi baš za tu namjenu, obično nazvani “čistači motora”, ali kvalitetni univerzalni čistači “APC” će također kvalitetno odraditi zadatak. Našpricajte motorni prostor i dopustite da proizvod djeluje, prema preporuci proizvođača. Svu tvrdokornu prljavštinu nećete moći ukloniti samo bezkontaktnim djelovanjem proizvoda već će je biti potrebno tretirati četkama i kistovima različitih veličina. Na kraju, nježno isperite motor i motorni prostor čistom vodom i pritom izbjegavajte visok pritisak. Kako bi ubrzali samo sušenje, pokrenite motor i pustite da radi nekoliko minuta, a zatim ugasite motor i dovršite proces sušenja koristeći ručnike od mikrofibre.

CM 00

Pogledajte proizvode za dresing i čišćenje motornog prostora

Motor i motorni prostor se sastoje od različitih vrsta materijala – obojeni metal, neobojani metal, gumenih crijeva i plastičnih dijelova. Svaki od njih zahtijeva drugačiji tip dresinga da njeguje i štiti njihovu pojavu.

Obojani metal može biti zaštićen koristeći namjenski protektant, obično zvan dresing za motor. Dresing koji ne sadrži silikon  je najbolji za tu namjenu jer ne ostavlja trag koji privlači prljavštinu i prašinu. Postoji raznovrstan izbor dresinga za motore i obično njihovo korištenje nije više nego raspršiti ga po željenom području i ostaviti nekoliko minuta da sazrije.

Neobojani metal bi trebao biti zaštićen specifičnim tretmanom koji će minimizirati nastanak korozije i ujedno pomoći spriječiti prljavštinu i prašinu da se primi za površinu. Takav tretman se obično primjenjuje kroz raspršivač ili aplicira kistom i onda ostavlja da sazrijeva nekoliko sati.

Gumena crijeva bi trebalo zaštititi sa proizvodom specijalno dizajniranim za prirodnu gumu (bolje nego koristiti dresing za plastiku jer su oni sintetički i zbog toga imaju drugačija svojstva).

Plastični dijelovi bi trebali biti tretirani sa sredstvom za obnavljanje plastike. Postoje standardni dresinzi za plastiku koji se jednostavno nanose (spray on / buff of) i trajni premazi bazirani na nanotehnologiji.