Briga za interijer je jednako važna kao i briga za eksterijer. Većinu vremena provodite unutar kabine automobila i vrlo je važno da ovaj dio vozila ne bude preskočen kada govorimo o detaljnom čišćenju. Važno je pravilno očistiti i zaštititi sve površine kako štetne UV zrake ne bi degradile izgled i kvalitetu materijala. Održavajte interijer što bolje jer ćete svaki put uživati prilikom sjedanja za upravljač.

ČIŠĆENJE TKANINA

IN 01

Čišćenje tkanine u pravilu je vrlo jednostavno, ali nažalost vaši tepisi često budu u lošem stanju jer se neprestano unosi prljavština prilikom ulaska u vozilo. Da bi ih kvalitetno očistili, potrebno ih je iznijeti iz vozila, pazeći pritom da prljavština sa njih ne padne u unutrašnjost automobila. Brzo usisavanje će ukloniti očitu i krupnu prljavštinu, ali ako tepihe ne čistite redovno potrebno će ih još jednom usisati kasnije u procesu. Četka sa čvrstim vlaknima je izvrstan alat za uklanjanje prljavštine zatočene u vlaknima. Počnite četkati od jednog kuta i prema jednoj središnjoj točki iz svih kutova. Jednom, kada ste prljavštinu skupili u jednoj točci, upotrijebite usisavač kako bi je uklonili. Ponovite proces za svaki pojedini dio u automobilu i ako imate sjedala od tkanine, počnite sa njima i krenite dalje na tepihe i podove.

Nakon prelaska sa usisavačem i četkom, ukoliko postoje mrlje na tkanini, potrebno ih je tretirati čistačem tkanina.  Većina čistača se ostavi da djeluju minutu ili dvije i zatim ih očetkati četkom u različitim smjerovima sa osrednjim pritiskom. Vlakna četke će ući između vlakana tkanine i pomoći da kontaminanti izađu na površinu. U isto vrijeme, vlakna četke će rastvoriti mrlje na površini.  Ukoliko ne uspijete iz prvog pokušaja ukloniti mrlje, dodatno nanesite čistač na to mjesto, a četku uronite u vruću vodu prije ponovnog četkanja. Kada ste zadovoljni sa rezultatom četkanja, uzmite usisavač ukoliko je potrebno ukloniti vidljive ostatke prljavštine.

Jednom, kada su vaši tepisi i tkanine očišćeni, mudro je upotrijebiti protektant za tkaninu. Na taj način ćete spriječiti nastanak novih mrlja u budućnosti i čišćenje tkanina će biti mnogo lakše i brže. Postupak je jednostavan, samo nanesite proizvod na površinu i gotovi ste. Tepisi će i dalje nastaviti izgledati prirodno uz dodatnu pogodnost odbijanja tekućina, prljavštine i UV zraka.

Većina tvrdih površina u interijeru vozila se sastoji od različitih vrsta materijala kao što su vinil, plastika, guma i koža koji se mogu održavati sa malo proizvoda tako da nije potrebno imati poseban proizvod za svaku vrstu materijala. Neki proizvodi su namijenjeni isključivo za čišćenje, dok su drugi samo za zaštitu, a postoje i oni koji mogu oboje.Općenito gledajući, proizvodi koji imaju namjenu ili čišćenja ili zaštite su bolji nego oni koji istovremeno nude oboje. Ukoliko trebate opsežno čišćenje, onda je preporuka koristiti posebno proizvod za čišćenje, a posebno za zaštitu. I ako je vaše vozilo naizgled čisto, potrebno je barem 1-2 puta godišnje upotrijebiti kvalitetan čistač interijera za temeljitije čišćenje.

Pogledajte proizvode za čišćenje i zaštitu tkanina

KOŽNI INTERIJERI

IN 02

Kad govorimo o kožnim interijerima mislimo na njegovane kožne obloge mekane na dodir i mat izgleda. Kožna sjedala su prva stvar koju primijetimo kod ulaska u automobil i prljava sjedala ne samo da izgledaju loše već dugoročno štete kvaliteti kožnog materijala. Koža u današnjim automobilima je obično kombinacija prirodnih i sintetičkih materijala. Vrlo malo vozila koristi sirovu kožu već je ona uglavnom prekrivena zaštitnim premazom koji ju pomaže očuvati od učestalog korištenja. Svi ti materijali su podložni starenju i degradiranju kroz vrijeme tako da je redovno održavanje izuzetno važno.

Koraci koji se odnose na sve tipove kožnih sjedala prilikom održavanja, uključuju čišćenje, kondicioniranje i zaštitu. Neizbježno je da će sa vremenom prljavština, prašina, ljudska prirodna ulja i masnoća ostaviti vidljiv trag na sjedalima i ponekad je vrlo zahtjevno njihovo uklanjanje. Kvalitetan čistač kože mora na siguran način moći odvojiti štetne kontaminante na površinu kako bi ih se moglo ukloniti. Kvalitetno sredstvo za kondicioniranje kože će pomoći održatiu kožu mekom i fleksibilnom, a u isto vrijeme snažnom i izdržljivom. Čišćenje i kondicioniranje ne znači da će završni izgled biti sjajan i uljnat, već mat. Na kraju, kvalitetna zaštita protiv tekućina, transfera boje i štetnih UV zraka će pomoći da sjedala budu u izvrsnom stanju i nakon dugog vremena korištenja.

Pogledajte proizvode za čišćenje, kondicioniranje i zaštitu kožnih obloga